GI Diyeti

GI diyeti kavramı Toronto Üniversitesinde besin profesörü Dr. David Jenkings tarafından bulundu. Diyet, daha sonra enerji olarak kullanılan, vücutta hangi yiyecek ile glikoza ayrıştığının hızını hesap etmektedir.

GI Diyeti

Yüksek glisemik indeksli yiyecek hızlı bir şekilde bozulur ve bir miktar daha yeme beklentisine sokar. Düşük glisemik indeksli yiyecek, nispeten daha uzun bir süre içinde ayrışır ve sizi daha uzun bir süre doygun tutar. Düşük glisemik indeksli besinler GI diyetin özünü teşkil eder.

GI Diyetin Avantajları

  • Sınırlı bir süre devam eden bir diyet olduğu için, bu diyeti hayatınız boyunca uygulayabilirsiniz.
  • Açlık hissetmezsiniz
  • Kendinizi iyi hissedersiniz. GI diyeti, özellikle kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan sinir taşıyıcı mutluluk
    hormonunun (serotonin) hareketini hızlandırır.
  • Kan şekeri kontrol altında olduğundan, şeker ihtiyacı hissetmezsiniz.
  • Bilimsel testler bu diyetin güvenilirliğini ve etkisini onaylamıştır.

GI nedir?

Glisemik indeks, karbonhidrat grubundan hangi yiyecek ve içeceklerin kan glikozunu ne kadar etkilediğini ve bu etkinin hızını hesaplayan, kan şekeri düzeyi gibi bir ölçek üzerindeki bir birimdir. Glisemik indeks ölçeği, 0′dan 100′e kadar uzar. Yüksek glisemik indeksli besinler ve içecekler, kan şekerinde dramatik bir şekilde sıçramaya neden olup bu yüzden “kötü” olarak değerlendirilirken düşük GI’lı besinler ‘’iyi’’ olarak değerlendirilir.

Glisemik ( kan şekeri ) indeksi neyi etkiler?

GI besinler, her şeyden çok kendi besin değeri tarafından etkilenir. Örneğin; yağ ve proteinler karbonhidratın emilmesini etkiler. Bu bizim, proteinler ve yağ açısından zengin olan çikolatanın neden düşük GI’ye sahip olduğunu anlamamızda yardımcı olur. Yiyecekleri hazırlama şekli, uygulanan ısı düzeyi, meyve veya sebzenin olgunluğu ve hatta karbonhidrat birleşimi GI’yı etkiler.

Ne yememe izin var?

Diyet, karbonhidrat (meyve, sebze ve tahıllar) yağsız protein kaynakları ve doymamış yağlar tüketmekle ilgilidir. Fakat GI diyetin özü, kahverengi pirinç, yulaf ve makarnada bulunan yavaş ayrışabilen karbonhidratları (düşük glisemik indeksli karbonhidratlar) tüketimini özellikle cesaretlendirmesi gerçeğinde yatmaktadır.

Bu besinler, çabuk ayrışabilen şekerler veya yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yediğinizde görünen, bir damla glikozun kan sirkülasyonu içine, buna karşın kan şekerine bir sel gibi akmasına katkıda bulunur. Ara sıra içilen bir alkollü içecek veya bir küçük parça çikolataya izin verilir ve yediğimiz yiyeceğin tartılmasına veya kalorisinin hesaplanmasına gerek yoktur.

Bu yüzden herhangi bir günde, kahvaltıda yulaf taneleri, öğle yemeğinde ton balığı ve akşam yemeğinde spagetti yemeliyiz. Yani 3 ara aperatife de izin verilmektedir.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s