Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı, içeriğindeki glutein proteini nedeni ile insan sağlığı açısından faydası oldukça fazla olan tahılgillerden buğday, arpa, çavdar ve yulaf bazı bünyeler de aynı faydayı gösteremez. Normal şartlarda glutein proteini mide ve bağırsak kanalı yolu ile kolaylıkla sindirilebilen bir proteindir. Ancak bazı kişiler bu glutein proteinini sindiremez. İşte bu hastalığa da “Çölyak Hastalığı” adı verilir.

Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı buğday, arpa, yulaf ve Çavdar’ın tüketilmesi ile gelişen bir hastalık türüdür. Vücutta incebağırsakta kendini gösteren bu hastalık pütürlü bir yüzeye sahip olan bağırsak duvarlarını düzleştirmektedir. Düzleşen bağırsak duvarları da sindirilmiş besinlerin kana karışmasını sağlayamaz. Böylece çölyak hastalığı kendini geliştirmiş olur.

En büyük belirtisi karın şişliği ve gelişim bozukluğu olan çölyak hastalığının diğer belirtileri arasında kaslarda güçsüzlük, ellerde ve kollarda titreme, dışkıda parlak ve yağlı bir görünüm ile birlikte ciltte solma, halsizlik, karın ağrısı, kilo kaybı görülür. Bütün bu belirtiler çölyak hastalığının belirtileri olmuş olsa bile kesin bir teşhis konulabilmesi için ince bağırsaktan alınacak parçaların tahlil sonuçlarını görmek gerekmektedir.

Bugüne kadar çölyak hastalığı için kesin bir tedavi yöntemi bulunamamış olsa dahi bu hastalığa yakalanan kişilerin tahıl ve tahıl ürünlerinden uzak durup, doktorlarının hazırlayacağı bir diyet programını uygulamaları en uygunu olacaktır.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s