Gıda Zehirlenmelerine Dur Deyin

Gıda zehirlenmeleri birçok kişinin başına gelmiş veya gelebilecek bir olaydır. Özellikle yaz ayların da sıcakların etkisi ile birlikte rutubet, gıdaların hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olmaktadır. Hal böyle olunca da bozulan gıdalardan dolayı zehirlenmeler yaşanmakta, sağlığımız olumsuz yönde etkilenmektedir.

Gıda Zehirlenmelerine Dur Deyin

  1. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için bazı püf noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
  2. Satın alınacak gıdanın etiket bilgileri mutlaka kontrol edilmelidir. (Üretici firmanın izni, ruhsat bilgileri, gıdanın içeriği hakkında bilgiler)
  3. Satın alınacak gıdanın son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş olan gıdalar, gıda zehirlenmelerine davetiye çıkarmaktadır. Aynı zamanda sağlığımızı tehlikeye atmaktadır.
  4. Ambalajı bozulmuş olan gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Ambalajı delinmiş ve yırtılmış olan gıdaların içerisinde oluşan mikroorganizmalar sağlığınızı riske atabilir. Ayrıca kapağı bombe yapmış olan konservelerden de uzak durulmalıdır.
  5. Et, balık, tavuk, peynir ve süt gibi gıdaların satıldığı reyonların yeterli soğuklukta olup olmadığından emin olun. Yeterli soğukluğa sahip olmayan reyonlarda bulunan bu tür gıdalar, çabuk bozulmaya meyilli gıdalardır.
  6. Sebze ve meyve gibi ürünlerin haricinde açıkta satılan gıdalardan uzak durmanız sağlığınız açısından en uygun olanıdır.
  7. Satın almış olduğunuz gıdaları buzdolabında uygun bir şekilde saklamak istiyorsanız, buzdolabınızın ayarını +4 dereceye getirmelisiniz. Bu derecede saklanan gıdalar daha uzun süre bozulmadan bekleyebilmektedir.
  8. Buzdolabınız da bulunan gıdaları mümkün olduğunca kapaklı kaplarda muhafaza ediniz.
  9. Pişmiş olan gıdalarınızı buzdolabınızın üst raflarında, çiğ gıdalarınızı ise buzdolabınızın alt raflarında saklamanız en uygun olanıdır.
  10. Derin dondurucu da bulunan gıdaların 6 aydan fazla saklanmaması gerekiyor. Dondurucunun sıcaklığı ne olursa olsun sonuçta her gıdanın (donmuş olsa bile) bekletilme süresi vardır. Bu süreye mutlaka dikkat edilmelidir.
  11. Derin dondurucudan çıkarmış olduğunuz gıdayı çözüldükten sonra tekrar derin dondurucuya koymayın. Bu sağlığınız için çok yanlış bir hareket olacaktır. Ayrıca dondurucudan çıkarmış olduğunuz donmuş gıdaların hızlı bir şekilde çözülmelerini sağlamak için sıcak bir ortamda bekletmeniz o gıdanın mikrop ve bakteri hücumuna uğramasına sebep olur.

Bütün bu kriterlere dikkat ettiğiniz takdirde sağlığınızı tehlikeye atmamış, gıda zehirlenmelerine karşı bilinçli adım atmış olursunuz.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s